torstai 14. marraskuuta 2013

Isomummun tossukkaohje


Minulla on jo pitkään ollut suunnitelmissa tallentaa isomummun tossukkaohje. Tämän tyyppisissä kätevissä tossukoissa on tullut tepasteltua lapsesta lähtien. Viimeisimmät versiot on tosin neulonut mummi. Kävin jo joskus yläasteikäisenä isomummun opissa oppiakseni tekemään tossukat ja kyllähän minä opinkin, mutten silloin huomannut kirjoittaa ohjetta muistiin. Nyt ohje on lopulta kirjattu muistiin mummin avustuksella. Todella yksinkertainen ja mukava malli.

Tossukat on neulottu 7 veljeksestä nro 3,5 puikoilla (tarvitaan sekä pitkät että sukkapuikot). Silmukka- ja kerrosmääriä täytyy muuttaa tossukan koon/käsialan mukaan. Nämä tossukat on sopivat minulle (kengän koko 41).

Luo 100 silmukkaa kaksinkertaisella langalla pitkille puikoille ja neulo aina oikeaa 14krs.

Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle ja aloita neulomaan suljettuna neuleena sileää (=oikeaa). Jätä samalla toinen lanka pois. Aloita samalla myös kavennukset seuraavasti: neulo toisen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen ja kolmannen puikon alussa toiseksi ja kolmanneksi ensimmäinen silmukka ylivetokavennuksella yhteen. Kavennukset toistetaan joka kerroksella samassa kohdassa, kunnes silmukoita on jäljellä 50.

 Tässä kuvassa näkyy tossukka takaa keskeltä. Se on siis auki keskikohdasta ja vasta tästä eteenpäin jatketaan suljettuna neuleena.

 Tässä kuvassa varvasosa on oikealla ja kantapää vasemmalla. Jalkaterän päälle tulevat kavennukset on siis aloitettu ja tossukkaa tehdään suljettuna neuleena.

 Jalkaterän kavennukset edestäpäin.

Kun työssä on jäljellä 50 silmukkaa, neulo 5krs ilman kavennuksia sileää ja vaihda viimeisellä kerroksella lanka toisen väriseksi (ekassa tossukassa en tajunnut vaihtaa lankaa vielä tässä vaiheessa, jonka takia värinvaihtokohta näkyy rumasti tossukan varressa, ks. viimeinen kuva).


Neulo aina oikeaa uudella värillä aloittaen nurjalta puolelta. Nyt neulotaan siis edestakaisin (ei enää suljettuna neuleena).
 Neulo 11krs ja päättele silmukat oikean puolen kerroksella.

Viimeistele tossukka kiinnittämällä pohja/kantapää neulan avulla umpeen ja päättele muut langat.
 Tässä kuvassa kantapää on jo harsittu kiinni ja kuva on otettu avonaisesta pohjasta.
 Pohjan harsiminen.


 Ja sitten tossukka onkin valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti